Joskus seurustelusuhde murentaa itsetunnon, jolloin avun hakeminen ja suhteesta lähteminen on vaikeaa. Väkivallan tekijä syyttää usein uhriaan tai saa hänet kokemaan syyllisyyttä väkivallasta. Se ei kuitenkaan ole sinun vikasi! Tässä on muutamia vinkkejä siitä, mitä voit tehdä koettuasi väkivaltaa seurustelusuhteessasi.

Päiväkirja tai mitkä tahansa merkinnät vaikkapa kalenterissasi auttavat sinua näkemään, miten väkivalta voi lisääntyä ja normalisoitua. Ne ovat tärkeitä myös silloin, jos joudut tekemään rikosilmoituksen tai hakemaan lähestymiskieltoa. Voit myös pyytää, että ystäväsi tai joku aikuinen kirjaa huomioita omaan päiväkirjaansa. Kaikki tekstit ovat hyviä ja tärkeitä todisteita. Vaikkei rikosilmoitus olisi vielä ajankohtainen, voi olla hyvä ennakoida. Valitettavan usein väkivalta pahenee. Päiväkirjatekstit auttavat sinua itseäsi ja niitä, jotka auttavat sinua.

Päiväkirja auttaa myös silloin, kun haluaisit lopettaa seurustelusuhteesi. Suhteessa on usein jotakin sellaista, mistä haluaisi pitää kiinni. Väkivalta ei poista mielestä kaikkia niitä hyviä hetkiä ja kumppanin hyviä puolia. Seurustelusuhteen lopettaminen on kuitenkin usein ainoa vaihtoehto väkivallasta irrottautumiseen. Ansaitset suhteen, jossa sinua kohdellaan hyvin, rakastavasti ja kunnioittavasti. Et ole koskaan ansainnut väkivaltaa, kontrollointia tai lyömistä. Päiväkirja auttaa sinua palaamaan siihen, minkälaista väkivalta on ollut ja minkälaisia tunteita se on herättänyt. Kun kumppanisi yrittää vakuuttaa sinua palaamaan parisuhteeseen, mieti, onko jokin muuttunut? Mikä olisi nyt uutta ja paremmin kuin aiemmin?

Väkivallan tekijälle on olemassa auttavia tahoja. Kumppanisi voi hakea apua päästäkseen eroon väkivallasta. Muutos vaatii kuitenkin väkivallan käytön myöntämistä, vastuun ottamista omista teoistaan ja motivaatiota muuttumiseen. Pelkät lupaukset ja sanat muuttumisesta ei riitä.

Koskaan ei ole liian myöhäistä hakea apua tai irrottautua väkivallasta. Mikäli asut kumppanisi kanssa, voit ottaa yhteyttä lähimpään turvakotiin. On tärkeää, että pääset pois tilanteesta, voit rauhassa levätä ja miettiä, mitä tehdä. Turvakodista saat monenlaista apua tilanteesi selvittämiseksi. Jos haluat kysyä tai puhua kokemastasi väkivallasta, voit myös soittaa meille Naisten Linjalle – me kuuntelemme, tuemme ja autamme sinua saamaan apua.

Väkivallasta toipuminen vie aina aikaa. Se myös jättää jälkensä. Onkin tärkeää, että annat itsellesi aikaa tuntea ja surra. Siten voit toipua kokemuksistasi. Sinun ei tarvitse selvitä yksin, vaan pyydä apua läheisiltä ja tarvittaessa ammattilaisilta. Pidäthän huolta itsestäsi ja turvallisuudestasi!