Ystävyyteen kuuluu se, ettei toista jätetä, eikö vain? Pienillä teoilla voi olla suuri merkitys. Illanvieton jälkeen voi vaikkapa mennä kotiin yhtä matkaa. Voi olla kiva tapa, että vähintään soittaa tai tekstaa ja tarkistaa, että kaveri on päässyt perille. Mikäli toinen on humalassa, voi ihan vaikka porukalla saattaa kaverin kotiin.

Jos huomaat tai epäilet, että joku kaverisi on joutunut pahoinpidellyksi tai kaltoinkohdelluksi, ota asia rauhallisessa tilanteessa puheeksi. Voit esimerkiksi aloittaa sanomalla, että “olen huolissani sinusta, koska olet näyttänyt surulliselta viime aikoina”. Voit kysyä väkivallasta tai murheista suoraan, mutta pehmeästi ja myötätuntoisella tavalla. Näin kaverisi tietää, että sinulle voi puhua asiasta.

On mahdollista, että kaverisi kieltää väkivallan. Voi olla, että olet ensimmäinen, joka asiaa kysyy, eikä hän ole vielä valmis puhumaan kokemastaan. Hän voi myös pelätä kertomisen seurauksia tai hän ei halua huolestuttaa sinua asiallaan. Väkivallasta ja kaltoinkohtelusta ei ole koskaan helppoa puhua. Ei siis kannata painostaa, mutta voit kertoa, että hän voi halutessaan puhua sinulle. Ehkä kaverisi kerää rohkeutta ja kertoo sitten, kun on valmis.

Kaikkein tärkeintä on, että kuuntelet kaveriasi tuomitsematta ja uskot häntä, vaikka tapahtumat kuulostaisivatkin järjenvastaisilta tai oudoilta. Kaverisi voi olla vaikeaa puhua kokemastaan ja väkivallan mahdollisesti aiheuttaman trauman vuoksi tapahtumia voi olla vaikea jäsentää kertomukseksi. Osoita, että ymmärrät. Voit myös kirjata ylös kaverisi kertomaa. Se voi olla tärkeä dokumentti, jos asiasta tehdään rikosilmoitus tai kaverisi joutuu hakemaan lähestymiskieltoa väkivallan tekijälle.

Väkivalta aiheuttaa tytöille usein syyllisyyttä ja häpeää. Ei siis kannata kysyä “mikset tehnyt näin?” tai sanoa “minä olisin tehnyt näin”. On haasteellista kuunnella tuomitsematta ja kommentoimatta. Useimmiten väkivaltaa pikemminkin salataan ja vähätellään kuin liioitellaan. Jos väkivallan tekijä on joku tuntemasi, sinun voi olla vaikea uskoa häntä väkivaltaiseksi. Muista, että väkivallan tekijä voi käyttäytyä muiden seurassa ihan eri tavalla kuin kahden kesken.

Mikäli kaverisi kertoo sinulle kokemuksistaan, kehu häntä rohkeudesta. Kertominen ei ole helppoa, mutta se on usein ensimmäinen askel väkivallasta selviytymiseen. Suhtaudu hänen kertomaansa vakavasti ja kerro, että väkivalta on aina väärin. Kerro, että väkivallasta on aina vastuussa sen tekijä eikä sitä voi oikeuttaa millään.

Olet pahoinpidellylle tai kaltoinkohdellulle kaverillesi varmasti tärkeä, vaikka hän ei näyttäisi apuasi arvostavan juuri sillä hetkellä. Kaverisi tarvitsee kuuntelijaa ja ihmistä, joka on hänen tukenaan. Kerro, ettet hylkää häntä. Voi nimittäin olla, että hän torjuu sinut vaikeassa tilanteessaan. Koeta kuitenkin jaksaa “pysyä mukana”, vaikka joutuisit kaverisuhteessanne olemaan tavallista aktiivisempi osapuoli. Se on kaverillesi todella arvokasta!

Läheisen rooli ei ole helppo. Ole kuitenkin luottamuksen arvoinen, mutta pidä huolta siitä, ettet kanna yksin kaverisi taakkaa. Voit olla hänen tukenaan, mutta on tärkeää, että pidät huolta myös omasta jaksamisestasi.